Header Ads

header ad

Crispy Fried Chicken Biryani Recipe | SooperRecipes



Tired of regular biryani recipe and want to try something new this Eid? Try crispy fried chicken biryani our Eid Special Recipe which is simply delicious in taste. Give try to this crispy fried chicken biryani recipe and share your feedback with us. ...


Crispy Fried Chicken Biryani:
Ingredients:
Chicken legs 4
Tomato puree 1 ½ cup 
Onion (chopped) 1 cup 
Ginger garlic paste 1 tbsp 
Cinnamon stick 1/2 piece
Bay leaf 1
Star anise 1
Yogurt 1 cup
Garam masala 1/4 tsp 
Black cardamoms whole 2
Black pepper corn 6-7
Cloves 6-7
Cinnamon sticks 2 pieces 
Turmeric 1 tsp
Red chili flakes 1 tsp 
Red chili powder 1 tbsp
Coriander powder 1 tsp
Cumin powder 1 tsp
Rice soaked 1 cup
Salt to taste
Ingredients for butter milk preparation:
Milk 1 cup
Vinegar 2 tbsp
Ingredients for Marination:
Lemon juice 2 tbsp
Black pepper powder 1/2 tsp
Red chili powder 1 tsp
Butter milk 2 tbsp
Salt to taste
Ingredients for Flour Mixture:
All-purpose flour as required 
Ginger powder 1 tbsp
Garlic powder 1 tbsp
Ingredients for layering:
Fried onion (as required) 
Round green chilies (as required)
Mint leaves (as required)
Yellow color 1 tsp 
Directions for chicken marination: 
In a glass add milk, vinegar and give it a good stir. 
Let it sit for 15 to 20 minutes. Your buttermilk is ready. 
In a bowl add salt, lemon juice, black pepper powder, red chili powder, butter milk and mix them well.
Now take chicken leg piece and prick them with help of a fork. 
Mix them properly in the buttermilk mixture and marinate for 15 to 20 minutes at least.  
In another bowl add flour, ginger powder, garlic powder and mix them well.
Your flour mixture is ready. Now take one leg piece coat flour on them with soft hands.
Now dip in chilled water and again coat them in flour mixture.
Deep fry the leg piece on low medium frame flame until light golden brown. 
Tip: When coating is done fry right away for best results. Set aside. 
Directions for Rice:
Boil the water in a pot then add salt, bay leaf, cinnamon stick and stir. 
Add the soaked rice and cook until 80% done and stain. Set aside 
In pan heat oil, add onions and cook until translucent. Add ginger garlic paste and sauté for a minute. 
Now add tomatoes puree, black cardamom whole, black pepper corn, cinnamon stick, cloves, turmeric, red chili powder and star anise. Cook for 5 to 6 minutes.
Then add red chili flakes, coriander powder, cumin powder and garam masala.
Cook for 6 to 8 minutes or oil separates. Your gravy is ready. 
Directions for layering:
Take a pan add masala on bottom then cover it with rice and repeat this layering process 2 to 3 time. 
Now sprinkle fried onion, green chilies, mint leaves, yellow food color and water on top. 
Cover with the lid and let it simmer on medium low flame for about 10 minutes. 
Your biryani is ready, top it with crispy fried chicken and serve.

Preparation time: 20-25 minutes
Cooking time: 35-40 minutes
Serving: 3-4 persons




کرسپی فرائیڈ چکن  بریانی ریسپی
اجزاء:
چکن لیگ 4عدد
پسے ہوئے ٹماٹر 1اورآدھا کپ
پیاز 1کپ
ادرک لہسن پیسٹ 1کھانے کا چمچ
دار چینی آدھا پیس
کڑی پتا 1عدد
بادیان 1عدد
دہی 1کپ
گرم مصالحہ 1چوتھائی چائے کا چمچ
کالی الائچی 2عدد
ثابت کالی مرچ 6-7عدد
لونگ 6-7عدد
دارچینی 2پیس
ہلدی 1چائے کا چمچ
کٹی لال مرچیں 1چائے کا چمچ
لال مرچ پاؤڈر 1کھانے کا چمچ
دھنیا پاؤڈر 1چائے کا چمچ
ذیرہ پاؤڈر 1چائے کا چمچ
بھگوئے ہوئے چاول 1کپ
نمک حسب ذائقہ
بٹر ملک:
دودھ 1کپ
سرکہ 2کھانے کے چمچ
میرینیشن بنانے کے اجزاء:
لیموں کا رس 2کھانے کے چمچ
کالی مرچ پاؤڈر آدھا چائے کا چمچ
لال مرچ پاؤڈر 1چائے کا چمچ
بٹر ملک 2کھانے کے چمچ
نمک حسبِ ذائقہ
فلا ر مکسچر بنانے کے اجزاء:
میدہ حسبِ ضرورت
ادرک پاؤڈر 1کھانے کا چمچ
لہسن پاؤڈر 1کھانے کا چمچ
لیئرنگ:
تلا ہوا پیاز حسبِ ضرورت
سبز مرچیں حسبِ ضرورت
پودینے کے پتے حسبِ ضرورت
پیلا رنگ 1چائے کا چمچ

چکن میرینیشن بنانے کی ترکیب:
ایک گلاس میں دودھ اور سرکہ ڈال کر پندرہ سے بیس منٹ مکس کریں، بٹر ملک تیار ہے۔
اب ایک باؤل میں نمک، لیموں کا رس، کالی مرچ پاؤڈر، لال مرچ پاؤڈر اور بٹر ملک ڈال کر اچھی طرح مکس کریں۔
پھر چکن لیگ لیں اور اس پرکانٹے کی مدد سے نشان لگائیں۔
اب چکن لیگ کو بٹر ملک مکسچر میں پندرہ سے بیس منٹ میرینیٹ کر لیں۔
پھر ایک دوسرے باؤل میں میدہ، ادرک پاؤڈر اور لہسن پاؤڈر ڈال کر اچھی طرح مکس کریں، فلار مکسچر تیار ہے۔
اب لیگ پیس کو فلار میں نرم ہاتھوں سے کوٹ کر لیں۔
پھر ٹھنڈے پانی میں ڈِپ کر کے دوبارہ فلا ر مکسچر میں کوٹ کرکے لائٹ گولڈن براؤن ہونے تک فرائی کر لیں۔

چاول بنانے کی ترکیب:
ایک باؤل میں پانی ابال کر اس میں نمک، کڑی پتا، دار چینی اور بھگوئے ہوئے چاول ڈال کر اسی فیصد پکنے تک پکائیں۔
اب ایک پین میں کھانے کاتیل گر م کرکے ا س میں پیاز ڈال کر تھوڑا سا پکا لیں۔
پھر پسے ہوئے ٹماٹر، ثابت کالی الائچی، ثابت کالی مرچ، دارچینی، لونگ، ہلدی لال مرچ پاؤڈر اور بادیان ڈال کر پانچ سے چھ منٹ پکائیں۔
اب اس میں کٹی لال مرچیں، دھنیا پاؤڈر، ذیرہ پاؤڈر اور گرم مصالحہ ڈال کر چھ سے آٹھ منٹ پکائیں،گریوی تیار ہے۔

 لیئرنگ ترکیب:
ایک پین لیں اس میں مصالحہ ڈال کر چالوں کی تہہ لگائیں اور اسی عمل کو دو سے تین بار دہرائیں۔
اب تلا ہوا پیاز، سبز مرچیں، پودینے کے پتے،پیلاکھانے کے رنگ اور پانی سیچھڑکیں۔
پھردرمیانی ہلکی آنچ پر ڈھکن سے ڈھانپ کر دس منٹ تک دم پر رکھ دیں۔
مزیدار کرسپی فرائیڈ چکن بریانی ریسپی پے۔

تیاری کا وقت:  20-25منٹ
پکانے کا وقت:  35-40منٹ
افراد:  3-4





No comments

Powered by Blogger.