Zinger Paratha Roll Recipe | SooperRecipes
Food cravings in this quarantine are seriously major, so here is this zinger paratha roll recipe for you. Make zinger like a professional by following these simple steps and results will amaze you. Do give this Zinger Paratha Roll recipe a try and share your feedback with us ...
Zinger paratha roll
Ingredients for chicken marination:
Chicken thigh 2
Salt to taste
Red chili flakes 1 tbsp
Lemon juice 1 tbsp
Ginger garlic paste 1/2 tbsp
Cumin powder 1/2 tsp
Coriander powder 1 tsp
Ingredients for crumbing:
All-purpose flour 2 cups
Corn flour 3 tbsp
White pepper 1/2 tsp
Salt to taste
Garlic powder 1/2 tsp
Ginger powder 1/2 tsp
Cold water as required
Oil for frying
Ingredients for zinger sauce:
Ketchup 1/2 cup
Mayonnaise 1/4 cup
Vinegar 2-3 tbsp
Chili garlic sauce 3 tbsp
Salt to taste
Red chili flakes 1/2 tbsp
Ingredients for green chutney:
Coriander leaves 2 cups
Mint leaves 1 cup
Cumin seeds 1 tsp
Green chilies 4-5
Garlic cloves 2
Lemon juice 2 tbsp
Salt to taste
Ingredients for aloo bukhara chutney:
Dry plum (soaked in water) 1 cup
Tamarind (soaked) 1/2 cup
Sugar 1/2 cup
Salt to taste
Chili flakes 1 tbsp
Cumin powder 1 tbsp
Ingredients for assembling:
Paratha 2
Mayonnaise as required
Ice burg as required
Onion (thin slices) as required
Directions for chicken marination:
In a bowl mix ginger garlic paste, lemon juice, cumin powder, coriander powder, red chili flakes and salt.
Cut chicken thigh pieces into thin pieces, coat them well and marinate for 30 to 40 minutes. Then start crumbing.
Directions for crumbing:
In flour mix corn flour, white pepper, salt, garlic powder and ginger powder.
Coat marinated chicken in flour mix; then dip in cold water for 2 to 3 seconds then again coat in flour mix.
Heat oil in a deep pan and fry chicken pieces on medium low flame until light golden brown and crispy.
Your chicken pieces are ready set aside.
Directions for zinger sauce:
In a bowl add ketchup, mayo, vinegar, chili garlic sauce, salt and red chili flakes.
Mix all these ingredients well and your zinger sauce is ready. Set aside.
Directions for green chutney:
In a blender add coriander leaves, mint leaves, cumin, green chilies, garlic cloves, lemon juice and salt.
Blend until you get a smooth paste, add water if required. Your green chutney is ready.
Direction for aloo bukhara chutney:
In a blender add plum and make a fine paste. Then add tamarind and make fine paste of it too.
In a pan add tamarind pulp, plum pulp and cook for 2 to 3 minutes.
Then add salt, sugar, chili flakes, cumin powder and cook until thicken. Set aside.
Assembling:
Take paratha spread mayonnaise, green chutney on it evenly.
Place prepared zinger pieces on top, then top it with onion and ice burg.
Lastly drizzle zinger sauce on top. Roll it and serve with plum chutney.
Enjoy your tasty crispy zinger paratha roll.
Preparation time: 40 minutes
Cooking time: 20 minutes
Serving: 3-4 persons
زنگر پراٹھا رول ریسپی
چکن میرینیشن:
چکن تھائی 2عدد
نمک حسبِ ذائقہ
کٹی لا ل مرچ 1کھانے کا چمچ
لیموں کا رس 1کھانے کا چمچ
ادرک لہسن پیسٹ آدھا کھانے کا چمچ
ذیرہ پاؤڈر آدھا چائے کا چمچ
دھنیا پاؤڈر 1چائے کا چمچ
کرمنگ:
میدہ 2کپ
کارن فلار 3کھانے کے چمچ
سفید مرچ آدھا چائے کا چمچ
نمک حسبِ ذائقہ
لہسن پاؤڈر آدھا چائے کا چمچ
ادرک آدھا چائے کا چمچ
ٹھنڈا پانی حسبِ ضرورت
کھانے کا تیل فرائی کے لئے
زنگر سوس بنانے کے اجزاء:
کیچپ آدھا کپ
مایونیز 1چوتھائی کپ
سرکہ 2-3کھانے کے چمچ
چِلی گارلک سوس 3کھانے کے چمچ
نمک حسبِ ذائقہ
کٹی لال مرچ آدھا کھانے کا چمچ
چٹنی بنانے کے اجزاء:
دھنیے کے پتے 2کپ
پودینے کے پتے 1کپ
ذیرہ 1چائے کا چمچ
سبز مرچیں 4-5عدد
لہسن کی جویں 2عدد
لیموں کا رس 2کھانے کے چمچ
نمک حسبِ ذائقہ
بخارا چٹنی:
خشک آلو بخارا 1کپ
املی آدھا کپ
چینی آدھا کپ
نمک حسبِ ذائقہ
کٹی لا ل مرچیں 1کھانے کا چمچ
ذیرہ پاؤڈر 1کھانے کا چمچ
اسمبلنگ:
پراٹھا 2عدد
مایونیز حسبِ ضرورت
بند گوبھی حسبِ ضرورت
پیاز حسبِ ضرورت
چکن میرینیشن:
ایک باؤل میں ادر ک لہسن پیسٹ، لیموں کا رس، ذیرہ پاؤڈر، دھنیا پاؤڈر، کٹی لال مرچیں، نمک اور چکن تھائی پیسیز کو تیس سے چالیس منٹ میرینیٹ کر لیں۔
کرمنگ ترکیب:
ایک باؤل میں میدہ، سفید مرچ، نمک، لہسن پاؤڈر اور ادر ک پاؤڈر کو اچھی طرح مکس کر لیں۔
اب میرینیٹ کیے ہوئے چکن کو اس مکسچر میں کوٹ کرکے ٹھنڈے پانی میں دو سے تین سیکنڈ ڈِپ کرکے دوبارہ میدہ مکسچر میں کوٹ کریں۔
پھر ایک پین میں کھانے کا تیل گرم کرکے چکن پیسز کو ہلکی درمیانی آنچ پر فرائی کر لیں، چکن پیسیز تیار ہیں۔
زنگر سوس بنانے کی ترکیب:
ایک باؤل میں کیچپ، مایونیز، سرکہ، چِلی گارلک سوس، نمک اور کٹی لال مرچیں ڈال کر اچھی طرح مکس کریں، زنگر سوس تیار ہے۔
سبز چٹنی بنانے کی ترکیب:
ایک بلینڈر میں، دھنیے کے پتے، پودینے کے پتے، ذیرہ، سبز مرچیں، لہسن کی جویں، لیموں کا رس اور نمک ڈال کر اچھی طرح بلینڈ کر لیں (اگر پانی کی ضرورت ہوتو پانی بھی ڈالیں)۔
بخارا چٹنی ترکیب:
ایک بلینڈر میں آلو بخارا ڈال کر اچھی طرح بلینڈ کرکے پیسٹ بنا لیں۔
اب املی کو بھی اچھی طرح بلینڈ کرکے پیسٹ بنا لیں۔
پھر ایک پین میں املی کا گودا اور آلو بخارے کا گودا ڈال کر دو سے تین منٹ پکائیں۔
اب اس میں نمک، چینی، کٹی لال مرچیں اور ذیرہ پاؤڈر ڈال کر اچھی طرح پکائیں جب تک چٹنی گاڑھی ہوجائے۔
اسمبلنگ:
ایک پراٹھا لیں اس پر مایونیز اور سبز چٹنی اچھی طرح پھیلا لیں۔
اب اس پر تیار کئے ہوئے زنگر پیسیز، پیاز اور بند گوبھی رکھیں۔
پھر آخر میں اس پر زنگر سوس ڈالیں اور رول کرکے آلو بخارے کی چٹنی کے ساتھ سرو کریں۔
تیار ی کا وقت: 40منٹ
پکانے کا وقت: 20منٹ
افراد: 3-4
Post a Comment